nedeľa 21. decembra 2014

♥ Staročeský tlačený medovník II. ♥


Tak . . . začalo sa to nevinne . . . v zime 2012 som si kúpila prvé 3 drevené formičky (zvonček, srdiečko, koník) a začala vytvárať prvé pokusy z medovníkového cesta pre vlastnú potrebu/výzdobu.


O rok neskôr pribudli ďaľšie krásne formičky (veľké srdce, baranček, anjelik, na jar zase veľkonočné vajíčko) a mne sa aj nakopilo obdarovávaním rodiny a priateľov. Tento rok som dostala drevenú podkovičku pre šťastie a ňou sa začalo medovníkové šialenstvo.


Mojimi rukami prešlo od začiatku novembra do teraz popri inej tvorbe cez 500 staročeských tlačených medovníčkov. Už sa mi o nich veru aj snívalo. Výsledný efekt je páčivý, ale bežný človek veru ani len netuší, koľko práce za sebou takýto medovníček skrýva.


 Každému jednému medovníčku venujem počas jeho tvorby niekoľko svojich chvíľ a dotykov. 


Prvý je počas vtláčania cesta do formy, 

druhý pri jeho vyklopení z formy a orezaní zvyšného cesta, 

tretí pri dávaní na plech potretý včelím voskom, 

štvrtý pri zapichovaní drôteného očka na zavesenie (platí len pre väčšie medovníčky, ktoré nemajú očko), 

piaty keď ho vyberám upečený z plechu, 

šiesty keď ho patinujem, 

siedmy keď z neho stieram hubkou farbu, 

ôsmy keď na neho viažem špagát, 

deviaty keď ho zdobím mašličkou a 

desiaty keď ho balím . . .


Presne toľkokrát sa dotknem každého jedného medovníčka. Dotyky radosti, smiechu aj starostí, či stresu, či stihnem všetko do termínu odoslať, dotyky srdca, kúsok mojej duše . . . ale pocity pokoja a bytie v prítomnosti pri ich tvorbe a hlavne spätná reakcia nových majiteľov je motorom, ktorý ma napĺňa a uspokojuje a dodáva energiu do ďalšieho tvorenia.


Chcem sa vám priatelia týmto poďakovať za podporu môjho ateliériku a popriať vám veľa radosti a  úsmevov nielen do sviatočných ale hlavne do bežných dníčkov, a v novom roku viac lásky, viac zdravia, viac svetla, viac pokoja v našich dušiach a viac pozitívnej a tvorivej energie.


Ateliér Lesanka





2 komentáre: